Sposób przygotowania:
Bigos z kapusty mieszanejETAP 1:
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.
ETAP 2:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości.
ETAP 3:
Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć do drugiego rondla, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą i gotować około 30-40 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej.
ETAP 4:
Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni. Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu). Do kapusty dodać pokroją w kostkę cienką kiełbasę, zrumienioną cebulę i koncentrat pomidorowy.
ETAP 5:
Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, szczyptą cukru i, w razie potrzeby, solą.
Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu aż smaki się połączą.