SUPERPRZEPIS

Bigos z kapusty mieszanej

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Bigos z kapusty mieszanej

Kapusta o tej porze roku jest już bardzo przekiszona, kwaśna jak licho. Nie chcąc wyjaławiać smaku przez jej moczenie i odciskanie, postanowiłam wymieszać ją ze świeżą i ku radości męża, nagotować bigosu. Wyszedł rewelacyjny.

Składniki:

Bigos z kapusty mieszanej

 

  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 60 dag białej kapusty
  • 2-3 dag suszonych podgrzybków
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu – u mnie z gęsi
  • 30 dag cienkiej kiełbasy – u mnie mieszana, czyli śląska i domowa
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek mielony
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty mieszanej

ETAP 1:

Bigos z kapusty mieszanej
Posiekaną kapustę kiszoną zalać wodą.

Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.

ETAP 2:

Bigos z kapusty mieszanej
Obsmażone mięso dodać do rondla z kiszoną kapustą.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości.

ETAP 3:

Bigos z kapusty mieszanej
Namoczone i pokrojone grzyby dodać do słodkiej kapusty, zalać wodą.

Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć do drugiego rondla, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą i gotować około 30-40 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej.

ETAP 4:

Bigos z kapusty mieszanej
Do kapusty dodać pokroją w kostkę cienką kiełbasę, zrumienioną cebulę i koncentrat pomidorowy.

Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni. Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu). Do kapusty dodać pokroją w kostkę cienką kiełbasę, zrumienioną cebulę i koncentrat pomidorowy.

ETAP 5:

Bigos z kapusty mieszanej
Doprawić do smaku i pogotować razem jeszcze trochę, aż smaki się połączą.

Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, szczyptą cukru i, w razie potrzeby, solą.
Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu aż smaki się połączą.