lusi0125

lusi0125

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

bigos z mieszanej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i staropolski przysmak

bigos z mieszanej kapusty

Składniki:

bigos z mieszanej kapusty

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 60 dag wieprzowiny i kiełbasy
  • 10 dag boczku
  • garść suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

bigos z mieszanej kapusty
Kapustę kiszoną zalej małą ilościa wody, podgotować.Świeżą kapustę poszatkuj i gotuj z rozdrobnionymi grzybami. Mięso zrumień razem z boczkiem i włóż do kiszonej kapusty.Duś aż do miękkości. Cebulę usmaż na łyżce smalcu i dodaj do kapusty.Mięso i boczek gdy zmiękną wyjmij i pokrój w kostkę podobnie też kiełbasę.Dodaj przecier,przypraw do smaku solą i pieprzem lub ewentualnie cukrem.Całość zagotuj.Bigos można gotować od 30 do 40 minut jeszcze przez kolejne dwa dni. Gdy dodasz 1/2 szklanki czerwonego wina bigos będzie miał o wiele leszy smak.