Sposób przygotowania:
Bigos z śliwkami i białą kiełbasą
Garnek z szklanką wody stawiamy na małym ogniu. Dodajemy suszone grzybki ( nie muszą być wcześniej moczone). Żeberka obieramy z mięsa i również wrzucamy do garnka. Mięso z żeberek wraz z kiełbasą kroimy na drobno. Stopniowo dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną (najlepiej ta zrobiona wg przepisu „Kapusta kiszona kminkowa”) wcześniej zalaną zimną wodą i poszatkowaną kapustę białą. Dodajemy jeszcze białą kiełbasę (najlepiej jakby była jak najbliżej dna) i gotujemy ok. 1h co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zacznie puszczać soki i troszkę opadnie dodajemy przyprawy: jałowiec, pieprz kolorowy, plasterki marchewki, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone mięso wraz kiełbasą i śliwki, które też kroimy w małe kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 30 minut. Na końcu dodajemy przyprawę do bigosu wg uznania i łyżkę koncentratu. Mieszamy i gotujemy jeszcze raz ostatnie 30 minut. Taki bigos jest najsmaczniejszy na 3-4 dzień. Należy tylko po każdy podgrzewaniu odstawiać go w chłodne miejsce.
Tit
pacpaw
Powinien mieć jeszcze w księdze przepis na własną białą kiełbasę :) Natomiast przyprawa do bigosu na pewno było ze sklepu, pewnie produkowana przez jakoś popularną na rynku firmę. Ale nie jest ona niezbędna w tym przepisie, także spokojnie możesz pominąć :)