Sposób przygotowania:
Biryani - piekielny ryż a la Gordon R
Należy zacząć od siekania: cebuli, piersi kurczaka (doprawiając ją wstępnie solą i pieprzem) oraz czosnku.Teraz czas na podgrzanie piekarnika do ok. 180 stopni Celsjusza. Przyprawy - poza szafranem - mieszamy. Częścią z nich nacieramy kurczaka.Cebulę szklimy na dużej patelni na oleju. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dorzucamy kurczaka z przyprawami. Smażymy 5-7 minut. Pod koniec obsmażania dorzucamy pieczarki i dynię z marchewką. Smażymy jeszcze jakieś 4-5 minut. Podgrzewamy bulion i dodajemy szafran i resztę mieszanki przypraw. Wyłączamy gaz.Sypiemy ryż na patelnię i kontynuujemy smażenie przez minutę, by później zalać całą zawartość patelni bulionem. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz. Duże naczynie żaroodporne nacieramy masłem. Przekładamy do niego to, co do tej pory dusiło się na patelni, zalewając resztą bulionu. Całość przykrywamy szczelnie pokrywą. Zapiekamy przez jakieś pół godziny.Polecam!