Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To ciasto można zrobić gdy ma się mało składników lub gdy z innego zostają nam paski lub jakieś okrawki.

Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami

 

  • Biszkopt: 0,5 szklanki mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Masa: 0,5 l mleka
  • jasny budyń
  • 0,5 kostki masła
  • 6 ciastek delicje pomarańczowe
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • cukier do smaku
  • Polewa: 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami
Żółtka z połową cukru i wodą ucieramy do białości. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę którą następnie utrwalamy resztą cukru. Delikatnie mieszamy masy jajeczne, a następnie dosypujemy partiami mąki. Mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach około 10 min. Budyń gotujemy według przepisu słodzimy, ale nie za mocno. Należy pamiętać o słodkich delicjach. Zimny budyń ucieramy z masłem i skórką pomarańczową. Biszkopt po ostudzeniu przekrawamy na pół. Foremkę keksową wykładamy folią na dno kładziemy biszkopt, wykładamy połowę masy układamy ciastka, przykrywamy resztą kremu oraz drugim plackiem. Lekko dociskamy i zawijamy w folię. Taką blaszkę ostawiamy do stężenia do lodówki. W garnuszku rozpuszczamy wszystkie składniki na polewę, gdy gdy zacznie tężeć smarujemy nią ciasto i dowolnie dekorujemy owocami.
Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami
Jeśli pieczemy biszkopt w ostatnim etapie należy bardzo delikatnie mieszać składniki.
Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami
Foremkę keksową wykładamy folią w taki sposób aby później zawinąć w nią ciasto do stężenia.
Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami
Gdy ciasto stężeje w lodówce, wyciągamy obracając je do góry nogami i smarujemy polewą.
Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami
Polecam niezbyt słodkie ciasto i tak ciastka będą górowały swą słodyczą.