Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1421]

Biszkopt z jabłkami i budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto biszkoptowe

Biszkopt z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i budyniem

 

  • BISZKOPT
  • jajka -9 szt
  • kakao -2 łyżki
  • proszek do pieczenia -1 łyżka
  • cukier -3/4 szkl
  • mąka -6 łyżek
  • sól
  • tłuszcz
  • MASA BUDYNIOWA
  • budyń waniliowy -2 opak
  • mleko -3 szkl
  • cukier -4 łyżki
  • margaryna palma-1 kost
  • MASA JABŁKOWA
  • galaretki pomarańczowe -2 opak
  • jabłka -1 kg
  • masło -1 łyżka
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i budyniem
CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić,przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło,rozpuścić,dodać starte jabłka,przesmażać przez około 10 minut. Zdjąć jabłka z ognia,wsypać galaretki,dokładnie rozmieszać. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka,dodać cukier i kostkę margaryny,zagotować. W pozostałej szklance mleka,rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko ,wlać rozmieszany proszek budyniowy,zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Z przygotowanych składników na ciasto został upieczony biszkopt kakaowy
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Na upieczony i wystudzony biszkopt wyłożono masę jabłkową
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Na masę jabłkową został wyłożony gorący budyń
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Gotowy biszkopt przełożony i obsypany cukrem pudrem