Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i budyniem
CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić,przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło,rozpuścić,dodać starte jabłka,przesmażać przez około 10 minut. Zdjąć jabłka z ognia,wsypać galaretki,dokładnie rozmieszać. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka,dodać cukier i kostkę margaryny,zagotować. W pozostałej szklance mleka,rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko ,wlać rozmieszany proszek budyniowy,zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Dorcia