Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem grysikowym
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, ubijać jeszcze chwilę. Dodać żółtka i ubijać 2-3 minuty. Wsypać oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować na mleku z dodatkiem ziarenek wanilii i odstawić, aż wystygnie. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce kaszy i ucierać, aż powstanie jednolita masa. Sok z cytryny lekko podgrzać i po kilka kropli wlewać do kremu, delikatnie ucierając. Masą przełożyć blaty biszkoptowe i posmarować wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Kiedy masa zastygnie, pokroić biszkopt na kwadratowe porcje.