Sposób przygotowania:
Bliny gryczane z łososiem.
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotowujemy rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodajemy maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Mieszaj gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodajemy ubitą pianę, mieszamy i smażymy bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układamy bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Siekamy łososia wędzonego.Do słoiczka wlewamy 1 łyżkę oleju, sok z cytryny,
dodajemy miód,paprykę słodką w proszku i pieprz biały do smaku.
Wstrząsamy słoiczkiem do uzyskania gładkiego sosu, którym polewamy łososia.Dodajemy kapary- mieszamy.
Bliny podajemy z siekanym łososiem udekorowane listkiem pietruszki.
Gdy drożdże ruszą dodajemy maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Mieszaj gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodajemy ubitą pianę, mieszamy i smażymy bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układamy bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Siekamy łososia wędzonego.Do słoiczka wlewamy 1 łyżkę oleju, sok z cytryny,
dodajemy miód,paprykę słodką w proszku i pieprz biały do smaku.
Wstrząsamy słoiczkiem do uzyskania gładkiego sosu, którym polewamy łososia.Dodajemy kapary- mieszamy.
Bliny podajemy z siekanym łososiem udekorowane listkiem pietruszki.