SUPERPRZEPIS

Bliny gryczane z łososiem.

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bliny gryczane z łososiem. Więcej zdjęć (4)

To kolejny rodzaj blinów które podałam na wieczór konkursowy Siemensa.

Składniki:

Bliny gryczane z łososiem.

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny gryczane z łososiem.
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotowujemy rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodajemy maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Mieszaj gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodajemy ubitą pianę, mieszamy i smażymy bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układamy bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Siekamy łososia wędzonego.Do słoiczka wlewamy 1 łyżkę oleju, sok z cytryny,
dodajemy miód,paprykę słodką w proszku i pieprz biały do smaku.
Wstrząsamy słoiczkiem do uzyskania gładkiego sosu, którym polewamy łososia.Dodajemy kapary- mieszamy.
Bliny podajemy z siekanym łososiem udekorowane listkiem pietruszki.
Bliny gryczane z łososiem.
Bliny układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Bliny gryczane z łososiem.
Kapary odsączamy z zalewy i dodajemy do łososia.
Bliny gryczane z łososiem.
Siekany łosoś z dodatkami w miseczce obok sterty blinów.