Sposób przygotowania:
Bliny gryczane z nadzieniem z wątróbki
Ponieważ zwykle nie mogę się zdecydować, które nadzienie w blinach wolę, robię za jednym razem dwa rodzaje:) Mleko zagotować, trochę przestudzić i sparzyć mąkę gryczaną. Drożdże, rozetrzeć z cukrem, dolać 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodawać stopniowo do przestudzonej mąki gryczanej. Dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15 min). Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną, sól, sos sojowy, jajko i roztopione masło. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (ok. 25 min). Ciasto ma być raczej rzadkie. Wyrośniętego ciasta nie mieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść małe placki- z jednej dużej łyżki- na pierwszy placek kłaść małą łyżeczkę farszu i zalewać drugą łyżką ciasta. Smażyć na małym ogniu, żeby się dobrze wysmażyły z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatą i pomidorem oraz sosem śmietanowym.Farsz z wątróbki:Wątróbkę obgotować. Cebulę zrumienić na oleju. Zmiksować wątróbkę z sosem sojowym, jajem i cebulą. Doprawić solą pieprzem, czosnkiem.Sos śmietanowy:Wymieszać śmietanę z łyżeczką sosu sojowego i wcisnąć do niej ząbek czosnku, dodać do smaku soku z cytryny i pieprzu.
Karolina Galli
msewka