Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bliny gryczane z nadzieniem z wątróbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bliny z mąki gryczanej mieszanej z pszenną, na zaczynie drożdżowym nadziewane wątróbką drobiową. Propozycja unowocześnionej kuchni kresowej.

Bliny gryczane z nadzieniem z wątróbki

Składniki:

Bliny gryczane z nadzieniem z wątróbki

 

  • Bliny gryczane z nadzieniem z wątróbki

 

 

  • 25 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajo surowe
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól do smaku
  • Sos śmietanowy:
  • Sos śmietanowy:
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smak

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny gryczane z nadzieniem z wątróbki
Ponieważ zwykle nie mogę się zdecydować, które nadzienie w blinach wolę, robię za jednym razem dwa rodzaje:) Mleko zagotować, trochę przestudzić i sparzyć mąkę gryczaną. Drożdże, rozetrzeć z cukrem, dolać 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodawać stopniowo do przestudzonej mąki gryczanej. Dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15 min). Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną, sól, sos sojowy, jajko i roztopione masło. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (ok. 25 min). Ciasto ma być raczej rzadkie. Wyrośniętego ciasta nie mieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść małe placki- z jednej dużej łyżki- na pierwszy placek kłaść małą łyżeczkę farszu i zalewać drugą łyżką ciasta. Smażyć na małym ogniu, żeby się dobrze wysmażyły z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatą i pomidorem oraz sosem śmietanowym.Farsz z wątróbki:Wątróbkę obgotować. Cebulę zrumienić na oleju. Zmiksować wątróbkę z sosem sojowym, jajem i cebulą. Doprawić solą pieprzem, czosnkiem.Sos śmietanowy:Wymieszać śmietanę z łyżeczką sosu sojowego i wcisnąć do niej ząbek czosnku, dodać do smaku soku z cytryny i pieprzu.

Tagi:

jajko sosy jajka