Sposób przygotowania:
bliny parzone z masa śledziową
Masa śledziowa:
Śledzie dobrze wymoczyć i obrać z ości i skóry i namoczyć je a parę godzin w mleku. Odcisnąć je z mleka. Cebulę ugotować i ostudzoną posiekać. Rozpuścić część masła, podsmażyć śledzić, ostudzić i posiekać. Masę wymieszać i doprawić do smaku
Masa na ciasto
Z wody. masła i mąki zaparzyć ciasto, jak na ptysie, po ostudzeniu wbić pojedynczo jajko i wyrobić całość. Uformować bliny i usmażyć na tłuszczu. Przed podaniem na każdym położyć trochę masy śledziowej. Posypać jajem ugotowanym na twardo i posiekanym.
Śledzie dobrze wymoczyć i obrać z ości i skóry i namoczyć je a parę godzin w mleku. Odcisnąć je z mleka. Cebulę ugotować i ostudzoną posiekać. Rozpuścić część masła, podsmażyć śledzić, ostudzić i posiekać. Masę wymieszać i doprawić do smaku
Masa na ciasto
Z wody. masła i mąki zaparzyć ciasto, jak na ptysie, po ostudzeniu wbić pojedynczo jajko i wyrobić całość. Uformować bliny i usmażyć na tłuszczu. Przed podaniem na każdym położyć trochę masy śledziowej. Posypać jajem ugotowanym na twardo i posiekanym.