edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Błyskawiczna ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ugotowana na przygotowanym wcześniej bulionie z kurczaka

Błyskawiczna ogórkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Błyskawiczna ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna ogórkowa
Włoszczyznę i ziemniaki obrać, umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Warzywa wrzucić na wrzący bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu. W małym rondelku rozgrzać masło, wrzucić kiszone ogórki, dusić je pod przykryciem do miękkości. Kiedy ziemniaki są miękkie, do garnka z zupą przełożyć uduszone ogórki, chwilę razem gotować. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka, doprawić do smaku koperkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Zupa świetnie smakuje podana z dodatkiem ugotowanego na twardo i pokrojonego w ćwiartki jajka.
Błyskawiczna ogórkowa
Warzywa wrzucić na wrzący bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Błyskawiczna ogórkowa
W małym rondelku rozgrzać masło, wrzucić kiszone ogórki. Oczywiście wyjąć z nich dodane do kiszenia przyprawy.