Sposób przygotowania:
Boczek zamiast tortu
Przygotować suchą marynatę mieszając paprykę, czosnek, curry, pieprz, majeranek, sól, kminek. Boczek posypać marynatą i mocno wetrzeć ja w mięso. Jest jej ( marynaty ) tyle , że przykryje mięso warstwą która nie będzie wtarta. Zostawić mięso z nadmiarem przypraw w zamkniętym pojemniku w lodówce na 48 godzin. W tym czasie kilka razy wyjmować mięso i wcierać w niego przyprawy . Po dwóch dobach zeskrobać z boczku nadmiar przypraw by się nie przypalił. Cebule obrać i pokroić w kawałki. Por umyć i oczyścić - przekroić na kawałki. Uprażyć na suchej patelni cebulę , por , liście laurowe, ziela angielskie , pieprz ziarnisty i goździk. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać na patelnię olej i na rozgrzanym obsmażyć ze wszystkich stron boczek. Przełożyć na cebulę. Na patelnię wlać szklankę wody i zagotować. Dolać resztę wody. Zagotować i dusić ok. 1,5 godziny tak by boczek był bardzo miękki. Wyjąć mięso - z gorącego postarać się wyluzować kości ( wypychając je po prostu). Zostawić by boczek dobrze ostygł. Wstawić do lodówki - jak zastygnie da się kroić w cienkie plasterki. * Wolę bez skóry i żeberek ale ten był z małymi kostkami i skórą-skórę odcięłam przed pieczeniem ** Sos zmiksować - doprawić i użyć do innej potrawy .Zamroziłam w 2 porcjach .
cris
edytaha