czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Bostońskie ciasto kremowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wspaniałe kremowe ciasto, o delikatnej masie czekoladowej zachwyci Waszych gości...

Bostońskie ciasto kremowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bostońskie ciasto kremowe

 

 

  • Nadzienie:
  • 3 jajka,
  • 150g mąki pszennej,
  • 115g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 400ml mleka,
  • 150ml jogurtu naturalnego,
  • 150g mlecznej czekolady,
  • laska wanilii,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietanki 30%.

 

  • Wierzch:
  • 150ml śmietany 18%,
  • 50g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Bostońskie ciasto kremowe
1.Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. 2. Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona z laski wanilii. Mleko z jogurtem zagotować, dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Miskę umieścić nad garnkiem z gotująca się na małym ogniu wodą i ubijać na parze około 20-25minut, stale mieszając. W osobnej misce stopić na parze czekoladę wraz ze śmietanką. Dodać do kremu, dokładnie wymieszać i wylać na upieczony spód. Schładzać przez 2-3 godziny. 3. Wierzch ciasta posmarować śmietaną, posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Bostońskie ciasto kremowe
Masę jajeczną ubijamy na parze około 25minut