Sposób przygotowania:
Bratheringi - czyli śledzie opiekane
Na kg śledzi miałam 4 sztuki do obróbki. Śledzie należy odsalać około doby zmieniając co jakiś czas wodę po czym pozbawić głów i rozkroić wzdłuż. Wyjąć ikrę, mlecze oraz oczyścić z czarnej skórki. Usunąć płetwy, skórę oraz ości - najlepiej za pomocą pincety. Tak powstałe płaty śledziowe opanierować w jaju następnie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu. Na zalewę należy zagotować wodę z warzywami i przyprawami dolewając do niej octu. Zalewą zalać śledzie i odczekać minimum 24 godziny. Spożywać z gorącymi kartoflami bądź chlebem z masłem. Bratheringi przechowywać w lodówce.
luna
montajka
Sarenka
montajka
Chyba to już taka natura mężczyzn że coś takiego jedzą z apetytem. Kiedyś zrobiłam z 4 kilogramów śledzi. Mąż sobie zaprosił kolegów na wieczór i rano jak się obudziłam został zaledwie płat :)
Jojo
montajka
Z tą gorczycą to bardzo dobry pomysł też czasem daję :)
montajka