montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Bratheringi - czyli śledzie opiekane

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bratheringi smakują najlepiej z gorącymi bratkartoflami. Lecz równie dobrze spożywa się je do chleba z masłem.

Bratheringi - czyli śledzie opiekane

Składniki:

Bratheringi - czyli śledzie opiekane

 

  • 1kg śledzi solonych z beczki
  • 1-2 jaja
  • mąka pszenna lub bułka tarta (ja zazwyczaj biorę mąkę)
  • olej do smażenia
  • Na roztwór:
  • woda
  • ocet (od 1/4 - 1/3 litra na litr wody każdy sądzi wg siebie)
  • 1 mała marchew pokrojona w cieńkie krążki
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • pieprz - kilka kulek
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liść laurowy
  • cukier wedle uznania - daję ok łyżki

 

Sposób przygotowania:

Bratheringi - czyli śledzie opiekane
Na kg śledzi miałam 4 sztuki do obróbki. Śledzie należy odsalać około doby zmieniając co jakiś czas wodę po czym pozbawić głów i rozkroić wzdłuż. Wyjąć ikrę, mlecze oraz oczyścić z czarnej skórki. Usunąć płetwy, skórę oraz ości - najlepiej za pomocą pincety. Tak powstałe płaty śledziowe opanierować w jaju następnie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu. Na zalewę należy zagotować wodę z warzywami i przyprawami dolewając do niej octu. Zalewą zalać śledzie i odczekać minimum 24 godziny. Spożywać z gorącymi kartoflami bądź chlebem z masłem. Bratheringi przechowywać w lodówce.

Tagi:

tarta śledzie