Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buni ,,podchody ,,do pęczaku :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam pilaw .Smakuje mi też pęczak .Co będzie jak zrobię pilaw z pęczaku i to w sekwencji smaków polskich ?

Buni ,,podchody ,,do pęczaku :

Składniki:

Buni ,,podchody ,,do pęczaku :

 

  • ćwiartka pieczonego kurczaka ( obrany se skórek i kości )
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 20 ( ok ) malutkich pieczarek w całości
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • przyprawa Gyros

 

Sposób przygotowania:

Buni ,,podchody ,,do pęczaku :
Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .