Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buniowy giuwecz z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fantastyczna bułgarska duszonka jednogarnkowa . Jest tracki , guszański, dobrudżański - podobne a inne - ale wszystkie pyszne .

Buniowy  giuwecz z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buniowy giuwecz z indykiem

 

  • 30 dag piersi z indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni ogórek ( lub pół małej cukinii )
  • garstka fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 białej części pory
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • przyprawa do zup i sosów w płynie
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 3 szklanki wody
  • przyprawa kolorowe zioła ogrodowe
  • przyprawa czerwona czubrica
  • 1 kostka bulionu Rosół z indyka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Buniowy giuwecz z indykiem
Pierś umyć - osuszyć i pokroić w kostkę . Wymieszać z odrobiną przypraw .Rrozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na rumiano mięso . Obrane warzywa - umyć i pokroić w następujący sposób :
-ziemniaki w grubą kostkę
-marchew w talarki
-cebulę w drobną kosteczkę
-por w pół plasterki
-fasolkę na 3 kawałki
-paprykę w paski
- pomidor w grubą kostkę ( nie obieram ze skórki bo nie przeszkadza mi to )
-ogórek w plasterki

Przełożyć składniki do garnka i zalać wodą .Wsypać łyżeczkę czerwonej czubricy i dodać kostkę bulionową .Wlać pozostały olej . Gotować przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny na małym gazie . Objętość potrawy powinna się zmniejszyć o połowę .
Gotową potrawę- doprawić koncentratem , przyprawami , szczyptą cukru .
Podawać w miseczkach posypaną zieleniną .
Potrawa powinna być pikantna .
Jeśli chodzi o przyprawy - spokojnie można doprawić używanymi przez siebie zamiast czubricy i kolorowych ziół ogrodowych.
Buniowy  giuwecz z indykiem
Zgromadzić wszystko co potrzeba - obrać , umyć - i już można gotować
Buniowy  giuwecz z indykiem
Doprawione lekko mięso obsmażyć na kilku łyżkach oleju
Buniowy  giuwecz z indykiem
POkroić poszczególne składniki i włożyć do większego garnka
Buniowy  giuwecz z indykiem
Zalać wodą , dodać kostkę bulionową i dusić 1,5 godziny- doprawić