Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Burgery Pyzy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dzieci uwielbiają burgery, ale te w fast foodach... Proponuję więc przyrządzić je samemu, przemycając przy okazji nieco więcej witamin

Burgery Pyzy

Składniki:

Burgery Pyzy

 

  • na 6 dużych burgerów:
  • po 25dkg chudej wołowiny i wieprzowiny (np. karkówki lub łopatki)
  • 1 dość duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • po 2 czubate łyżki siekanego szczypioru i koperku
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego lub ziołowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 6 bułek (mogą być takie specjalne do burgerów albo zwykłe kajzerki)
  • kilka liści sałaty (ja używam lodowej)
  • 2 pomidory
  • majonez i ketchup (albo musztada lub inny ulubiony sos)

Sposób przygotowania:

Burgery Pyzy
Mięso zmielić. Cebule obrać, jedną posiekać, drugą pokroić w krążki, marchew oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć posiekaną cebulę i marchew, przestudzić. Oba rodzaje mięsa połączyć, dodać usmażone warzywa, jajko, posiekany koperek i szczypior, 2 łyżki tartej bułki i przyprawy, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi rękami uformować 6 spłaszczonych, okrągłych kotletów średnicy bułek (nawet nieco większych bo się wysmażą), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż dobrze się zrumienią. Bułki przekroić, opiec w tosterze albo w piekarniku. Jedną połówkę bułki posmarować ketchupem, drugą majonezem. Na jednej części ułożyć nieco sałaty, na to gorącego burgera, kilka krążków cebuli i gruby plaster pomidora, przykryć drugą częścią. Podawać na ciepło.