Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Danie dosyć pracochłonne - ale efekt na pewno wart jest tego wysiłku!

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Składniki:

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

 

  • 250g makaronu cannelloni,
  • dorodny brokul,
  • 2 kulki mozzarelli (2x125g),
  • podwójna piers kurczaka,
  • papryka pomaranczowa lub inna,
  • 3 lyzki smietany - mozna 18%, ja dodalam 30%,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 pory,
  • 2 zabki czosnku,
  • 250g sera zóltego;
  • Beszamel:
  • 125g masla,
  • 2 czubate lyzki maki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,galka muszkatolowa;
  • Sos pomidorowy:
  • puszka obranych, rozdrobnionych pomidorów - 400g,
  • duza cebula,
  • lyzeczka oliwy,
  • 2 lyzki bialego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz;
  • oliwa,
  • przyprawy do piersi kurczaka: maggie, sos sojowy (lyzeczka), sól pieprz, papryka czerwona w proszku, oregano.

Sposób przygotowania:

Cannelloni z brokułami i mozzarellą


Brokul (bez lodygi) gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygniecia, po czym rozdrabniamy go na drobne czasteczki. Ser zólty ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarelle trzemy na tarce o grubych oczkach.  Papryke, pory, czosnek i cebule obieramy, myjemy i suszymy. Papryke kroimy na drobna kosteczke, czosnek przeciskamy przez praske, pory kroimy na prazki. Kukurydze odsaczamy. Piers kurczaka kroimy w drobna kosteczke, dobrze przyprawiamy i podsmazamy z papryka, na niewielkiej ilosc oliwy, przez okolo 10 minut. Dodajemy pory i czosnek, smazymy przez okolo 5-7 minut, i doprawiamy do smaku. lekko studzimy, po czym przekladamy zawartosc patelni do miski, dodajemy odsaczona kukurydze, czastki brokula, mozzarelle i smietane, doprawiamy delikatnie do smaku (mozna dodac wiecej smietany). Jezeli na opakowaniu canneloni jest napisane, aby wstepnie przegotowac makaron, nalezy postapic wedlug instrukcji, ja uzylam makaronu nie wymagajacego gotowania.

Przygotowujemy beszamel: Na patelni roztapiamy maslo, dodajemy make i intensywnie mieszamy do uzyskania gestej konstystencji, po czym dodajemy zimne mleko, ciagle mieszajac doprowadzamy do zgestnienia i polaczenia sie skladników, przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Przygotowujemy sos pomidorowy: Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w pólpiórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, dodajemy troche cukru i szklimy. Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smazymy przez kilka minut.

Forme do pieczenia smarujemy delikatnie tluszczem.

Cannelloni nadziewamy farszem brokulowym, za pomoca lyzeczki i palca. Zatykamy jeden z konców rurki i za pomoca lyzeczki nadziewamy makaron farszem, popychajac do palcem. Postepujemy tak z kazda rurka. Gdy ulozymy juz spodnia warstwe w formie nadzianymi rurkami makaronu, polewamy calosc polowa sosu beszamelowego, potem polowa sosu pomidorowego i na koniec posypujemy polowa startego, zoltego sera. Nastepnie ukladamy kolejna warstwe nafaszerowanego cannelloni, ktore, tak jak poprzednio, polewamy beszamelem, sosem pomidorowym i posypujemy startym zóltym serem. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy cannelloni. Przez pierwsza polowe pieczenia, przykrywamy calosc folia do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut, w 190-200 stopniach. Podajemy na goraco.