aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Cannelloni ze szpinakiem i sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne danie, dla jaroszy (bez sosu) i mięsożerców (czyt. Męża), dla dzieci i dziadków... ulubione danie mego teścia...

Cannelloni ze szpinakiem i sosem

Składniki:

Cannelloni ze szpinakiem i sosem

 

  • Rurki makaronu cannelloni,
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g twarogu lub sera ricotta (co kto woli)
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 duża łyżka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g sera żółtego
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni ze szpinakiem i sosem
Czosnek (3 ząbki) przecisnąć przez praskę, podsmażyć króciutko na rozgrzanej oliwie (uważać, żeby się nie przypalił), dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak (w liściach jest lepszy od rozdrobnionego), chwilę razem smażyć, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z ricottą lub rozdrobnionym twarogiem, doprawić solą i pieprzem (masa powinna być pikantna). Tak przygotowaną masą napełniać rurki makaronu. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, chwilkę przesmażyć, powoli dolewać mleko, uważając, aby nie zrobiły się grudki, gotować ok. minuty. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlać na dno trochę sosu beszamelowego, ułożyć w jednej warstwie rurki z farszem szpinakowym, zalać resztą sosu (ważne, aby rurki były dokładnie nim pokryte), posypać startym serem, zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika można sprawdzić, czy makaron jest miękki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pozostały czosnek, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać mięso mielone, usmażyć, dodać przecier pomidorowy i tyle wody, aby powstał sos mięsny. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i cukrem. Podawać rurki cannelloni polane mięsnym sosem i posypane startym żółtym serem (najlepiej parmezanem). Zamiast sosu mięsnego można podać cannalloni z sosem pomidorowym – dla wegetarian. Obie wersje są super pyszne i jeśli się trochę poćwiczy, wcale nie takie czasochłonne, jak się wydaje.