szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

carry z cukinii i łopatki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wpadłam na tę potrawę ponieważ posiadam sporą ilość cukinii. Aby potrawa była bardziej sycąca,połączyłam warzywa z mięsem.

carry z cukinii i łopatki

Składniki:

carry z cukinii i łopatki

 

  • około pół kilograma łopatki
  • pół dużej cukinii zielonej lub jedna średnia
  • pół dużej cukinii żółtej lub jedna średnia
  • 2 dorodne pomidory
  • 2 żółte cebule
  • 2 czerwone cebule
  • mała czerwona papryka
  • 4 nie za duże patisony
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

carry z cukinii i łopatki
Cebule drobno,ale niezbyt drobno siekamy.Podsmażamy na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek. Gdy cebula zaczyna złocić się i pięknie pachnąć, dosypujemy wedle upodobań sproszkowaną słodką paprykę i chilli. Przekładamy cebulę do dużej miski.
Następnie na czystej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy cukinię oraz kabaczki.Wszystko pokrojone w drobną kostkę. Z cukinii nie dajemy środkowej części z pestkami, ponieważ potrawa ma być dosyć spójna,bez efektu rozgotowanej cukinii. Gdy cukinia zaczyna pachnieć dosypujemy bazylię suszoną,z dwie łyżeczki, odrobinę tymianku,ziołowego pieprzu, odrobinę mięty suszonej.W momencie gdy cukinia jest lekko przyrumieniona ale nadal chrupka w środku,zdejmujemy ją z patelni i przesypujemy do miski z cebulą. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Posypujemy pieprzem czarnym, dorzucamy liść laurowy,ziele angielskie,kilka ziaren kolendry i sporą ilość kary.Całość dusimy do zarumienienia mięsa. Dosypujemy wtedy pokrojoną w kostkę paprykę.Lekko podprażamy.Do mięsa dorzucamy wcześniej przygotowaną cukinię z patisonami,oraz cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory,obrane ze skórki, sporą garść pietruszki.Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około pół godziny.Przed ponownym podgrzaniem dodaję garść pokrojonej żółtej cukinii,daje to efekt chrupkości podczas jedzenia i odświeża potrawę.
Ozdób potrawę skórką z wcześniej obranego pomidora i zrób listek z zielonej sałaty.











Pamiętajmy aby każde warzywa smażyć oddzielnie.Tak samo jak mięso.Na ko

Tagi:

cukinia