Sposób przygotowania:
Cebulaki śledziowe.
Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiamy na 20 minut, by drożdże ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól, buzujące drożdże i pozostałą wodę oraz oliwę - Wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośniecia. W tym czasie pokrojoną na półplasterki cebulę szklimy na maśle. Dodajemy wszystkie zioła, rybę odsączoną z oleju i lekko rozgniecioną widelcem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 6-8 części , każdą z nich rozpłaszczamy na placek o kształcie ryby. Każdy placek smarujemy cieńko koncentratem pomidorowym, następnie układamy część startego sera , cebulę z rybą, resztę startego sera. Układamy rodzynki w miejscu oczek ryby. Cukinię kroimy w półplasterki. układamy je we wzór łusek. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce by rybki trochę podrosły. Piekarnik nagrzewamy do około 200ºC i pieczemy śledziowe cebulaki aż się ładnie zarumienią.
![Cebulaki śledziowe. Cebulaki śledziowe.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/cebulaki-sledziowe-81891.jpg)
![Cebulaki śledziowe. Cebulaki śledziowe.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/cebulaki-sledziowe-81892.jpg)
misia5
Natala1210
Netka
kasperki2
bigos2806
smacznie wyglądają
Panna_Margot
Z_kuchni_i_ogrodu
jaNina
Coś w tym rodzaju :) Dzięki za miłe słowa :))
PaniMISIOWA
anemon