SUPERPRZEPIS

Cebulaki śledziowe.

  • 10
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Cebulaki śledziowe. Więcej zdjęć (3)

Takie postne cebulaki śledziowe mogą stanowić smaczną świąteczną lub przedświąteczną przekąskę

Składniki:

Cebulaki śledziowe.

 

  • ok.500 g mąki
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 30 g drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2łyżki oliwy
  • ok. pół kg żółtego sera
  • 2 puszki śledzi w oleju
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowago
  • 1/2 kg cebuli
  • suszone :oregano, estragon (po 1/2 łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki śledziowe.
Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiamy na 20 minut, by drożdże ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól, buzujące drożdże i pozostałą wodę oraz oliwę - Wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośniecia. W tym czasie pokrojoną na półplasterki cebulę szklimy na maśle. Dodajemy wszystkie zioła, rybę odsączoną z oleju i lekko rozgniecioną widelcem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 6-8 części , każdą z nich rozpłaszczamy na placek o kształcie ryby. Każdy placek smarujemy cieńko koncentratem pomidorowym, następnie układamy część startego sera , cebulę z rybą, resztę startego sera. Układamy rodzynki w miejscu oczek ryby. Cukinię kroimy w półplasterki. układamy je we wzór łusek. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce by rybki trochę podrosły. Piekarnik nagrzewamy do około 200ºC i pieczemy śledziowe cebulaki aż się ładnie zarumienią.
Cebulaki śledziowe.
Przygotowane placuszki w kształcie ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Cebulaki śledziowe.
Cebulaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.