Sposób przygotowania:
Cebulowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia oraz wodę. Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy około 30 minut . Schłodzonym wykładamy przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie nadzienie. Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem. Upieczoną posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy na ciepło. NADZIENIE: Cebule obierany, po czym kroimy. Jeśli jest ona duża najpierw dzielimy ją na 4 części, a następnie kroimy w plasterki, Jeśli jest mała, wystarczy podzielić na połowę, a następnie w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Delikatnie obsmażamy na patelni. Następnie dokładamy do niego pokrojoną cebulę. Razem smażymy do jej zmięknięcia. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia lekko studzimy. Między czasie przygotowujemy spoiwo, czyli miksujemy razem jajko ze śmietaną. Przestudzoną cebulę z boczkiem wykładamy na ciasto kruche, całość zalewamy spoiwem. Pieczemy. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.
Ewa
jaga85
:)Dziękuję!