jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cebulowa tarta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zazwyczaj tarte tą podaje w ramach obiadu lub jako ciepłą przystawkę. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu, zdrowa i niedroga.

Cebulowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulowa tarta

 

  • Tarta o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 220 g mąki,
  • 120 g margaryny,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • Świeżo mielona sól ziołowa
  • Nadzienie:
  • 0,6 kg cebuli (pół na pół czerwona i biała),
  • 200 g boczku,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Świeżo mielona sól morska do smaku,
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Około 100 g sera żółtego,
  • Świeże listki bazylii do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Cebulowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia oraz wodę. Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy około 30 minut . Schłodzonym wykładamy przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie nadzienie. Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem. Upieczoną posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy na ciepło. NADZIENIE: Cebule obierany, po czym kroimy. Jeśli jest ona duża najpierw dzielimy ją na 4 części, a następnie kroimy w plasterki, Jeśli jest mała, wystarczy podzielić na połowę, a następnie w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Delikatnie obsmażamy na patelni. Następnie dokładamy do niego pokrojoną cebulę. Razem smażymy do jej zmięknięcia. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia lekko studzimy. Między czasie przygotowujemy spoiwo, czyli miksujemy razem jajko ze śmietaną. Przestudzoną cebulę z boczkiem wykładamy na ciasto kruche, całość zalewamy spoiwem. Pieczemy. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.
Cebulowa tarta
Zagniatamy składniki ciasta. Schładzamy i wykładamy nim formę
Cebulowa tarta
Cebulę obieramy kroimy na cienkie plasterki.
Cebulowa tarta
Pokrojony w kostkę boczek przysmażamy, a następnie dodajemy do niego cebulę.
Cebulowa tarta
Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto. Zalewamy spoiwem i pieczemy.