Sposób przygotowania:
Chatka z piernika
CIASTO: Na samym początku rozgrzejmy miód w małym garnku mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści dodajemy margarynę, mieszamy do połączenia składników i wszystko studzimy. Do dużej miski mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i sok z pomarańczy wraz ze skórką. Na końcu dodajemy rozpuszczony miód, wyrabiamy i zagniatamy ciasto, owijamy folią aluminiową i wkładamy na min 1 godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Gdy mamy gotowe ciasto należy kawałkami wałkować na grubość około 5 mm, układać na blasze, raczej w pewnej odległości i piec 180-200 stopni przez około 10 - 15 minut w zależności od wielkości elementu. Gotowe elementy należy ostudzić przed klejeniem. LUKIER: Ubijamy białko z szczyptą soli i powoli dosypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i próbujemy uzyskać gęstą masę (rzadka będzie długo schła i będziemy musieli długo trzymać wybrane elementy). Jeżeli będzie za gęsta dodajemy wody, jeśli za rzadka to cukru pudru.
marietta