SUPERPRZEPIS

Chicken balti

  • 12
  • agabi22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chicken balti Więcej zdjęć (4)

Chicken balti to pracochłonne danie ale ważne każdej minuty czekania.

Składniki:

Chicken balti

 

  • sos balti:
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • koper 1/2 łyżeczki
  • masło 2 łyżki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir świeży tarty 2 łyżeczki
  • chilli w proszku 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • pomidory w puszce 1 szt
  • do smażenia:
  • pierś z kurczaka 1/2 kg
  • olej słonecznikowy 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1/4 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • kardamon 1/4 łyżeczki
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • papryka zielona 1/2 szt
  • zielone chilli 1 małe - można zrezygnować
  • garam masala 1/2 łyżeczki
  • woda 100 ml (opcjonalnie)
  • pomidory świeże 2 szt

Sposób przygotowania:

Chicken balti
Starałam się opisać wszystko dokładnie:) Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając. Kurczaka pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym. Ściągnąć z patelni. Następnie przełożyć na nią paprykę mieloną słodką , cynamon, kminek mielony, kardamon , garam masala. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i zieloną, pokrojone pomidory oraz bardzo drobno posiekane chilli. Podsmażać ok 4-5 minut. Przełożyć do sosu balti , dodać kurczaka i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać gorącej wody podczas łączenia warzyw z sosem balti. Podałam z ryżem basmati oraz świeżym pieczywem naan. Sos można posypać świeżą kolendrą. Smacznego:)
Chicken balti
kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę
Chicken balti
sos balti wymieszać w blenderze na gładko
Chicken balti
sos balti wymieszać z kurczakiem i warzywami