szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Choinki świąteczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczki z piankami w zielonym cukrze wyglądają jak świąteczne choineczki.

Choinki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Choinki świąteczne

 

  • zielony cukier
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mleka

 

  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 ml oleju
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pianki białe marshmallow

 

Sposób przygotowania:

Choinki świąteczne
W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy olej, jajko, jogurt. Mokre składniki przekłądmay do suchych i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Z tej ilości wychodzi 6 babeczek. Babeczki zostawiamy do ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na gładką masę. Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą, aby przyczepić do tego lukru ozdoby. Pianki marsmallow tniemy (najlepiej nożyczkami) na małe wąskie kawałeczki i każdy kawałek ze strony przecięcia "maczamy" w zielonym cukrze. Przyklejamy kawałki pianek wokół babeczki, stroną z cukrem ku górze. W całą babeczkę ponad papilotki wkładamy kawałki pianek. Na koniec można ozdobić gwiazdkami lub złotymi kuleczkami.
Choinki świąteczne
Gotowe babeczki smarujemy warstwą lukru maślanego
Choinki świąteczne
Pianki tniemy na małe wąskie paseczki najlepiej nozyczkami
Choinki świąteczne
Kawałki pianek z jednej strony maczamy w zielonym cukrze
Choinki świąteczne
Kawałki pianek mocujemy na babeczce wbijając je w lukier maślany.