edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym z dodatkiem pieczarek oraz czerwonej papryki to przepis na przepyszne i pożywne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie.

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku.

2. Ścieramy cebulę na tarce o drobnych oczkach.

3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę i sól oraz pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

4. Smażymy placki na głębokim oleju.

5. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodaje my oliwę z oliwek, sol, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i odstawiamy na 20-30 min.

6. Myjemy pieczarki i kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Wszystko przesmażamy do miękkości.

7. Smażymy pokrojonego kurczaka na oleju w garczku, następnie zalewamy gorącym bulionem.

8. Dodajemy do garczka pokrojoną paprykę, pieczarki oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

9. Dodajmy ostrą, słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

10. Ewentualnie dodajemy sól i pieprz.

11. Przekładamy placki na talerz i polewamy gulaszem, możemy dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
Gulasz drobiowy z dodatkiem pieczrek i czerwonej papryki
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
Bulion warzywny potrzebny do gulaszu drobiowego
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
czosnek i czerowna papryka do gulaszu drobiowego
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
podsmażone pieczarki i cebulka do gulaszu