Sposób przygotowania:
Chudy barszcz - wersja +
Oczyścić ( obrać i umyć warzywa) . Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z pestek winogron .Wrzucić warzywa. Smażyć mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dołożyć masło. Wlać wodę. Wrzucić ziemniaki ,i listek laurowy. Posypać przyprawą warzywną i gotować na małym gazie 15 minut. Dołożyć suszone buraczki. Wymieszać. Gotować pół godziny. Wcisnąć do zupy sok z cytryny .Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.Wrzucić fasolkę
* Na opakowaniu suszonych buraczków jest podane , że jest to porcja na 2 litry wody - użyłam połowę
** Zupa jest bardzo syta . Zupełnie nie czuje się braku mięsa w wywarze .Duszenie warzyw na oleju nadaje zupie specyficznego smaku.
*** Podpowiadam , że zamiast fasoli w puszce można użyć np. zamrożonych kilku łyżek fasolki po bretońsku jak mam zostanie bo za dużo się ugotuje i ją zamrozimy- będzie to jeszcze bardziej oszczędnościowa zupka
* Na opakowaniu suszonych buraczków jest podane , że jest to porcja na 2 litry wody - użyłam połowę
** Zupa jest bardzo syta . Zupełnie nie czuje się braku mięsa w wywarze .Duszenie warzyw na oleju nadaje zupie specyficznego smaku.
*** Podpowiadam , że zamiast fasoli w puszce można użyć np. zamrożonych kilku łyżek fasolki po bretońsku jak mam zostanie bo za dużo się ugotuje i ją zamrozimy- będzie to jeszcze bardziej oszczędnościowa zupka
jaNina
Babciagramolka
Muszę sprawdzić do czego się jeszcze nadaja bo na zupę są dobre.
jaNina
Może podusić z małą ilością bulionu, dodac masełko i buraczki do kaczki? Co o tym myslisz?
Babciagramolka
Chyba nie da rady bo one się tak jak by rozgotowują- sprawdzę to dam znać - raczej bym spróbowała co by wyszło jak by skropić olejem i dać do sałatki np śledziowej czy ziemniaczanej.