Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chudy barszcz - wersja +

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce.

Chudy barszcz - wersja + Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chudy barszcz - wersja +

 

 

Sposób przygotowania:

Chudy barszcz - wersja +
Oczyścić ( obrać i umyć warzywa) . Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z pestek winogron .Wrzucić warzywa. Smażyć mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dołożyć masło. Wlać wodę. Wrzucić ziemniaki ,i listek laurowy. Posypać przyprawą warzywną i gotować na małym gazie 15 minut. Dołożyć suszone buraczki. Wymieszać. Gotować pół godziny. Wcisnąć do zupy sok z cytryny .Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.Wrzucić fasolkę



* Na opakowaniu suszonych buraczków jest podane , że jest to porcja na 2 litry wody - użyłam połowę

** Zupa jest bardzo syta . Zupełnie nie czuje się braku mięsa w wywarze .Duszenie warzyw na oleju nadaje zupie specyficznego smaku.

*** Podpowiadam , że zamiast fasoli w puszce można użyć np. zamrożonych kilku łyżek fasolki po bretońsku jak mam zostanie bo za dużo się ugotuje i ją zamrozimy- będzie to jeszcze bardziej oszczędnościowa zupka  
Chudy barszcz - wersja +
Warzywa i ziemniaki podsmażyc na oleju aż zmiękną
Chudy barszcz - wersja +
Zalać wodą- dodać przyprawy i gotować do miękkości
Chudy barszcz - wersja +
Dołozyć suszone buraczki i gotować 30 minut
Chudy barszcz - wersja +
Do zupy dodać fasolę w sosie pomidorowym