Sposób przygotowania:
Ciastka jeżynowe z kremem waniliowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Przygotowanie biszkoptu: Polewę pokruszyć i włożyć do metalowej miski, rozpuścić na parze. Jajka ubić z cukrem i 4 łyżkami gorącej wody na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Dodać polewę. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać na blachę 30x40cm wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić i piec 17min. Przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Papier zdjąć. Zostawić do wystygnięcia. Przygotowanie kremu: Mleko zagotować z aromatem i cukrem wanilinowym. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dolać gorące mleko i dokładnie wymieszać, podgrzewać ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Wystudzić. Śmietanę ubić. Jeżyny oczyścić, umyć i pozostawić do osączenia. Gdy masa zacznie zastygać wymieszać ją delikatnie ze śmietaną. Biszkopt przekroić na pół. Ciasto posmarować kremem, wygładzić. Na kremie rozłożyć 7/8 jeżyn, przykryć drugim płatem ciasta, dokładnie ścisnąć. Wstawić do lodówki i chłodzić około 3 godzin Migdały uprażyć na suchej patelni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem, pokroić na 12 trójkątnych ciastek, każde ozdobić jeżynami i posypać migdałami.