kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier.

Ciasto bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto bananowe

 

 

  • polewa czekoladowa:
  • 150g czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki

 

  • posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
Ciasto bananowe
Banany obieramy ze skórek i ugniatamy widelcem.
Ciasto bananowe
Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany.
Ciasto bananowe
Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Ciasto bananowe
Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą.