eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto Basieńka Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto wymyślone przez moją córcię.

Ciasto Basieńka Eli

Składniki:

Ciasto Basieńka Eli

 

 

 

 

  • polewa:
  • 10 cukierków krówka
  • 5 dkg margaryny Kasia
  • 1 łyżka mleka
  • 5 dkg chałwy waniliowej

 

  • 1 łyżeczka zbożowej kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 100 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto Basieńka Eli
Jajka rozdzielić na białka i żółtka.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze ubijać.Do piany z cukrem dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiac przez sito.Do masy dodać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25 minut.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części (tak jak do tortu).Masa budyniowa biała.Z mąki pszennej,ziemniaczanej cukru,cukru waniliowego i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń i dalej ucierać.Czekoladę posiekać,dodać do masy budyniowej i wymieszać.Masa budyniowa ciemna.Z mąki pszennej,ziemniaczanej,kakao,cukru i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń,aromat rumowy i dalej ucierać.Migdały sparzyć,obrać ze skórki,posiekać i dodać do masy budyniowej.Polewa.Margarynę,krówki,chałwę i mleko zagotować i przestudzić.Poncz.Kawę zalać gorącą wodą,dodać cukier waniliowy i wymieszać.Przekrojone placki biszkoptowe nasączyć ponczem.Do blaszki w której piekł się biszkopt włożyć jeden placek,na niego wyłożyć ciemną nasę budyniową,na nią jasną masę budyniową i przykryć drugim plackiem.Całość polać letnią polewą.Smacznego!