Małgośka B.

Małgośka B.

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto cukiniowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto cukiniowe, czyli cukinia, jabłka, rodzynki lub inne ulubione bakalie. To wszystko wymieszane z mąka gryczaną i olejem. Bardzo, ale to bardzo smaczne ciasto. Do tego polewa czekoladowo-miodowa wylana na wierzch ciasta cukiniowego.

Ciasto cukiniowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto cukiniowe z jabłkami

 

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 2 garści rodzynek bursztynowych
  • Polewa:
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • prażone siemię lniane

Sposób przygotowania:

Ciasto cukiniowe z jabłkami

ETAP 1:

Jajka utrzyj z cukrem na puch. Do cukrowo jajecznej masy dodaj: olej, kakao, sól, cynamon. Wszystko razem wymieszaj.

Dodaj mąkę gryczaną i sodę lub proszek do pieczenia.

Obierz jabłka. Następnie pokrój je kostkę. Wraz z rodzynkami wrzuć do ciasta. Wymieszaj.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Do blachy Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 40 minut.

Polewa

Łyżkę masła rozpuść w garnku. Czekoladę połam w kostki. Dodaj do masła. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.

Polewę wylej ciasto. Posyp siemieniem. Ciasto cukiniowe gotowe. Jedz i smakuj.


Tagi:

cukinia