Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto cycuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto zostało upieczone z okazji Dnia Matki, jest delikatne i przepyszne. Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne.

Ciasto cycuszki

Składniki:

Ciasto cycuszki

Biszkopt

  • 5- jajek
  • 5 - łyżek cukru
  • 5 - łyżek mąki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki

Ciasto makowo - kokosowe:

  • mak suchy- 3/4 szkl
  • cukier - 3/4 szkl
  • 6- białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 - łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • mleko – 0,5 l
  • żółtka – 4 szt
  • budyń śmietankowy – 1 op
  • cukier – 5 łyżek
  • masło – 250 g

Polewa

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe - 120 g
  • wódka - 125 ml
  • dżem z czarnej porzeczki - 280 g

Sposób przygotowania:

Ciasto cycuszki
Biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop.

Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut.

Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć.

Polewa czekoladowa: Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondla, postawić na ogniu do rozpuszczenia. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.

Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy 2.dżem porzeczkowy 3. ciasto makowo- kokosowe 4. masa budyniowa 5. biszkopty nasączone w alkoholu 6. polać biszkopty polewą czekoladową Smacznego !