monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem ,lekko kwaskowe, nie za słodkie, pachnące cynamonem .Łatwe w przygotowaniu.

Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem
Do dużej miski w kruszamy drożdże ,wsypujemy cukier, wbijamy jaja, wlewamy podgrzane mleko i wsypujemy mąkę .Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz..Po upływie trzech godzin mieszamy ciasto (ręką albo łyżką ),przekładamy do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą . Rabarbar myjemy i kroimy w słupki ,mieszamy z cukrem ,wykładamy na ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki wrzucamy mąkę ,cukier ,masło – rozcieramy palcami do powstania grudek .Gotową kruszonkę wykładamy na rabarbar. Pieczemy w 180 C przez 45-50 min.
Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem
Etap 1 Składniki ciasta wkładamy do miski i odstawiamy na 3 godziny
Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem
Etap 2 Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem
Ciasto drożdżowe z cynamonem i rabarbarem
Etap 3 Rabarbar wykładamy na gotowe ciasto