olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Ciasto drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniałe zawsze udające się ciasto

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jagodami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jagodami
Przepis na ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę i pozostały cukier. Dodać miękkie masło, jajko, wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę, aż podwoi objętość. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, oddzielić trochę ciasta na wyłożenie brzegów blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczki, skręcić je i obłożyć nimi brzegi blaszki. Odstawić na 15 minut, aby lekko wyrosło.
Przepis na masę serową z jagodami: Ser zmielić 3 razy i utrzeć z mlekiem. Dodać jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową rozsmarować na lekko wyrośniętym cieście.

Jagody opłukać i pozostawić w sitku, aby ociekły z wody (można też rozsypać je na papierowym ręczniku i delikatnie nim osuszyć). Owoce nabierać łyżką i rozkładać na masie serowej.
Przepis na polewę: Śmietanę kremówkę utrzeć z jajkiem i cukrem. Następnie polać jagody na cieście.
Pieczenie ciasta drożdżowego z jagodami: Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 - 50 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem udekorować jagodami.