Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ciasto karmelowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szybki, prosty i smaczny :)

Ciasto karmelowe

Składniki:

Ciasto karmelowe

 

 

  • 1 opakowanie krakersów [nie będzie przeszkodą jeśli będą odrobinę solone]
  • mleka skondensowanego słodzonego, która trzeba gotować przez dwie godziny w kąpieli wodnej, ale ja polecam
  • 2 śmietany kremówki [razem 500 ml.]
  • żelatyna
  • czekolada do starcia na wierzch lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ciasto karmelowe
Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier. Wymieszać z żółtkami, a następnie z wymieszanymi razem mąkami i proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt nie powinien być zbyt wysoki, dlatego w razie potrzeby przeciąć na pół z pomocą przeciągając mniej więcej w połowie nitkę. Biszkopt posmarować masą karmelową, następnie ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę dodając rozpuszczonej żelatyny. Wyłożyć na krakersy, posypać startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego:)