Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z kremem z mascarponePrzygotowanie miodu
W garnuszku rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło i miód, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania mąki razowej, szczypty soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1 łyżeczki sody.
Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny. Ciasto delikatnie mieszamy.
Pod koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Pieczenie ciasta
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Podłużną formę do pieczenia (24cm x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Przygotowanie syropu miodowego
Rozpuszczamy 3 łyżki miodu z 6 łyżkami cieplej wody.
Wierzch ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto dokładnie nasączamy ciepłym syropem.
Przygotowanie kremu
Miksujemy zimny serek mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem.
Kremem dekorujemy ciasto.
SylaUla
mocsłodkości