SUPERPRZEPIS

Ciasto miodowe z dynią

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto miodowe z dynią

Ciasto miodowe w dwóch kolorach, przełożone masą i marmoladą połączoną z konfiturą z czarnej porzeczki jest wyśmienite.

Składniki:

Ciasto miodowe z dynią

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z dynią

ETAP 1:

Ciasto miodowe z dynią
Tłuszcz zmiksować z cukrem pudrem i musem.

Ciasto
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać, podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z przesianym kakao. Miód rozpuścić, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i musem z dyni na puszystą masę.

ETAP 2:

Ciasto miodowe z dynią
Do utartej masy dodać jajka, miód i śmietanę.

Następnie ucierając połączyć z jajkami, śmietaną i płynnym miodem.

ETAP 3:

Ciasto miodowe z dynią
Z mąki bez kakao i masy dyniowej zagnieść jasne ciasto.

Połowę masy połączyć z mąką bez kakao i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować, włożyć na 2 duże blaszki wyłożone pergaminem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Resztę masy dyniowej połączyć z mąką z kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 ciemne blaty.

ETAP 4:

Ciasto miodowe z dynią
Z tłuszczu i zimnej kaszki utrzeć puszystą masę.

Masa z kaszy manny
Na mleku ugotować kaszę mannę, przykryć folią i ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i opcjonalnie spirytusem.
Poncz
Przegotowaną wodę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, skropić upieczone, wszystkie 4 placki.
Polewa czekoladowa
Masło włożyć do garnuszka, dodać kakao, cukier i mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć z połamaną czekoladą.
Lukier biały
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier.

ETAP 5:

Ciasto miodowe z dynią

Marmoladę wymieszać z konfiturą porzeczkową. Przekładać placki w następujący sposób. Ciemne ciasto, połowa kremu, jasne ciasto , marmolada, jasne ciasto, pozostały krem i ciemne ciasto. Obciążyć, odłożyć na kilka godzin. Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem.


Tagi:

dynia