msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto odpustowe.

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 34

Ciasto wymyśliłam z okazji wizyty u teściów na odpuście i stąd jego nazwa.Porcja na dużą blachę.

Ciasto odpustowe.

Składniki:

Ciasto odpustowe.

 

  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • papier do pieczenia
  • puszka ananasów
  • wiśnie drylowane (ze słoika-ok.200 ml)
  • budyń o smaku krówki (ja użyłam Delecty,porcja na opakowaniu na 0,75 l mleka)
  • 0,5 l mleka
  • 2 polewy o smaku krówki Delecty (bez gotowania)
  • 1 masło (25 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki cukru-do budyniu
  • dowolna posypka do dekoracji, lub pokruszone orzechy

Sposób przygotowania:

Ciasto odpustowe.
Margarynę utrzeć drewnianą pałką z 2/3 szklanki cukru do białości.Dodawać na zmianę po 1 jajku i po trochu mąki i proszek do pieczenia.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,dzięki czemu nie trzeba jej natłuszczać.Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować.Ananasy i wiśnie osączyć.Rozdrobnione rozłożyć na cieście.Do drugiej części ciasta dodać kakao i utrzeć, wyłożyć na jasnym cieście z owocami.Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (termoobieg), na 50 minut.Po upieczeniu wystudzić. Budyń ugotować z 0,5 l mleka ( a nie 0,75 l jak podają na opakowaniu), i z 4 łyżkami cukru.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu,miksować do uzyskania jednolitej masy.Rozsmarować na cieście. Polewy rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody i mieszać łyżeczką do uzyskania gładkiej polewy.Posmarować ciasto i dowolnie udekorować.Wstawić na noc do lodówki, na drugi dzień jest smaczniejsze. Ciasto ma smak krówki, lecz nie jest tak słodkie jak typowe ciasto Krówka.Duży wpływ na to mają owoce i fakt,że warstwa masy jest cienka.

Tagi:

beza bezy