anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto owocowo - budyniowe

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 27

Bardzo smaczne, lekkie ciasto :)

Ciasto owocowo - budyniowe

Składniki:

Ciasto owocowo - budyniowe

 

 

  • Masa czerwona:
  • 1 słoik jabłek prażonych w słoiku 90 dkg
  • 2 galaretki truskawkowe

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 szklanki mleka
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe

 

 

  • Poncz:
  • 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowo - budyniowe
Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180st C około 50 min. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części,spód ciasta włożyć do blaszki i nasączyć ponczem(każdy blat) Jabłka wyłożyć ze słoika do garnka,dodać 1/4 szklanki wody,zagotować,dodać 2 suche truskawkowe galaretki i dobrze rozpuścić,wystudzić,wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem. Budyń rozrobić w mleku,ugotować, do gorącego wsypać 2 suche brzoskwiniowe lub cytrynowe galaretki,dokładnie wymieszać,wystudzić,wylać na drugi blat,czekoladę zetrzeć na tarce połowę posypać na budyń i przykryć ostatnim blatem. Na wierzch posypać resztę czekolady,ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać dwoma zsiadającymi galaretkami. Smacznego:)