Sposób przygotowania:
Ciasto Pawełek
Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.
Ciasto kakaowe: Margarynę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać cukier i kakao, mieszać do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić. Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i ucierać przy pomocy miksera w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z wcześniej ubitych białek. Taką samą formę w jakiej upiekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej całe ciasto na nim wyłożyć ciasto kokosowe które przygotowujemy w czasie kiedy studzi się masa czekoladowa, całość pieczemy w temp. 180st około 45 minut.Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę do ubitych dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie biała i szklista pod koniec ubijania dosypać wiórki, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa: Batoniki połamać, wymieszać z 3 łyżkami mleka i rozpuścić na małym palniku, wystudzić.W jednej szklance mleka wymieszać 4 żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną, drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i na gotujące się mleko wlać mieszankę z żółtek i mąki, mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.Masło utrzeć na puch do utartego masła dodawać po łyżce budyń i cały czas ucierać na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone batoniki. Upieczone i wystudzone ciasto kakaowe przekroić na dwa placki, dolny placek ponownie ułożyć w formie i skropić dowolnym alkoholem, następnie posmarować połową masy i ułożyć biszkopt na biszkopcie rozsmarować drugą część masy i przykryć ciastem kakaowym z kokosowym wierzchem, ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto można dodatkowo polać po wierzchu polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne.
Ciasto kakaowe: Margarynę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać cukier i kakao, mieszać do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić. Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i ucierać przy pomocy miksera w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z wcześniej ubitych białek. Taką samą formę w jakiej upiekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej całe ciasto na nim wyłożyć ciasto kokosowe które przygotowujemy w czasie kiedy studzi się masa czekoladowa, całość pieczemy w temp. 180st około 45 minut.Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę do ubitych dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie biała i szklista pod koniec ubijania dosypać wiórki, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa: Batoniki połamać, wymieszać z 3 łyżkami mleka i rozpuścić na małym palniku, wystudzić.W jednej szklance mleka wymieszać 4 żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną, drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i na gotujące się mleko wlać mieszankę z żółtek i mąki, mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.Masło utrzeć na puch do utartego masła dodawać po łyżce budyń i cały czas ucierać na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone batoniki. Upieczone i wystudzone ciasto kakaowe przekroić na dwa placki, dolny placek ponownie ułożyć w formie i skropić dowolnym alkoholem, następnie posmarować połową masy i ułożyć biszkopt na biszkopcie rozsmarować drugą część masy i przykryć ciastem kakaowym z kokosowym wierzchem, ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto można dodatkowo polać po wierzchu polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne.
marietta
misia5
katarzynafijoł