Ciasto przekładane gotowaną masą serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po

Ciasto przekładane gotowaną masą serową

Składniki:

Ciasto przekładane gotowaną masą serową

 

  • Ciasto:
  • 7 ugotowanych na twardo żółtek,
  • 50 dag margaryny,
  • 1,3 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg mąki.
  • Masa serowa:
  • 2 kg białego sera,
  • 30 dag masła,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
  • olejek cytrynowy lub waniliowy.
  • Polewa czekoladowa:
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 2-3 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane gotowaną masą serową
Ciasto: margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 4 równe części, wstawić do lodówki na 30 minut.

Każdą część ciasta rozwałkować, upiec osobno 4 placki w jednakowej wielkości blaszce.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy w maszynce do mielenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać odrobinę olejku cytrynowego i pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać.

Masę wstawić w garnku na mały ogień, podgrzewać cały czas mieszając, zagotować, odstawić. Wlać mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną, ponownie zagotować.

Polewa: śmietanę dokładnie utrzeć z cukrem i kakao.

Upieczone i wystudzone placki przełożyć masą serową.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.