SUPERPRZEPIS

Ciasto przekładane gotowanym serem

  • 8
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ciasto przekładane gotowanym serem Więcej zdjęć (5)

Efektowne i równiuteńkie ciasto z gotowanym serem i polewą czekoladową - jest bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto przekładane gotowanym serem

 

  • Ciasto

 

 

  • Masa serowa

 

  • 1,3 kg sera twarogowego
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 polewy czekoladowe
  • 3-4 kostki czekolady

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane gotowanym serem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i bardzo dokładnie posiekać. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 3 części. Dwie części ciasta połączyć z kakao i łyżką śmietany. Oba ciasta włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.



Ciasto rozwałkować i upiec 3 blaty, 2 ciemne i 1 jasne. ( blaszka o wymiarach 38/26 ) Każdy blat piec w temp 180 stopni przez 15 minut. Ser twarogowy dokładnie zmiksować w malakserze lub 2 razy przemielić w maszynce. wymieszać z mlekiem, budyniem i roztrzepanymi jajkami.



Masło z cukrem pudrem rozpuścić w garnku, dodać ser doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Żelatynę i galaretkę wymieszać w 1/3 szkl wrzącej wody, połączyć z serem.



Połowę lekko przestudzonego sera wyłożyć na ciemny blat, przykryć jasnym, wyłożyć resztę sera i przyłożyć drugim ciemnym blatem. Odłożyć do lodówki do stężenia. Zimne ciasto oblać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.
Ciasto przekładane gotowanym serem
2/3 ciasta wymieszać z kakao i łyżką śmietany
Ciasto przekładane gotowanym serem
Ciasto rozwałkować i upiec 2 ciemne i 1 jasny blat
Ciasto przekładane gotowanym serem
Upieczone zimne blaty przełożyć lekko przestudzonym gotowanym serem
Ciasto przekładane gotowanym serem
Zimne ciasto oblać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą