bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Ciasto Red Velvet Cake

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

A na deser polecamy dziś przekładane ciasto Red Velvet Cake o ciekawym ciemnoczerwonym kolorze

Ciasto Red Velvet Cake

Składniki:

Ciasto Red Velvet Cake

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej przesianej
  • 1,5 szklanki oleju z pestek winogron
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody
  • buraków startych jako wiórki (taką miał pojemność mój słoik ale można dać od 500-600gr) kupuje
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Składniki na krem:
  • 500ml szklanki śmietany kremówki
  • 300g serka philadelphia
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • kilka kropel soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Red Velvet Cake
Ciasto znalazłam jakis czas temu w internecie jako ciasto holetlu Waldorf Astoria. Cechą charakterystyczna jest jego czerwony kolor



Wiórki buraków odsączamy z zalewy i moczymy w wodzie przez min 1h tak zeby straciły swoją kwasowatość. Ponownie odsączamy dość mocno. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie mikserem na wolnych obrotach ucieramy jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy i ucierać na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i solą, ucieramy dalej na gładką masę. Wlewamy czekoladę do masy, mieszamy, dodajemy buraki. Ucieramy wszystko razem. Masę można podzielić na 2 lub 3 części i upiec osobno krążki ciasta, albo w całości jedno ciasto a potem przekroic na 2 lub 3 części. Pieczemy w tortownicy wysmarowej masłem w piekarniku nagrzanym do 180C, ok. 45-50 minut w całości lub po 20 minut pojedyńcze krążki. Wystudzić do temperatury pokojowej. Jęsli piekliśmy w całosci przekroic na 2-3 blaty. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę na sztywno razem z fixem. Mikserem ucieramy serek philadelphia, dodajemy mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i ucieramy na wolnych obrotach aż sie składniki połączą. Do masy dodajemy ubitą kremówkę i mieszamy delikatnie.

Przekładamy blaty ciasta kremem, wierzch i boki równiez nim smarujmy ciasto dookoła. Wkładamy do lódówki.  Można posypać wiórkami czekolady.

Jeśli ktos chce osiągnąc bardzo czerwony, oryginalny kolor mozna dodac do ciasta barwnik 3-4 łyzki w płynie lub 30ml barwnika w żelu.

Ciasto jest delikatne, wilgotne i naprawde dobre.