Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z wiśniami
Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka. Przesiać obie mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie składniki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem i upiec przez 20 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu przekroić na pól. Nadzienie Wiśnie osączyć z soku. Odlać z niego 6 łyżek i rozmieszać z mąką ziemniaczaną, resztę soku zagotować, dodać wiśnie i zagęścić przygotowaną zawiesiną . Rozsmarować na jednym placku. Ser zemleć, następnie utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką otartą z cytryny.Namoczoną i rozmieszaną żelatynę połączyć z masą serową, na koniec dodać kremówkę ubitą na sztywno. Rozsmarować na wiśniowej masie i przykryć drugim plackiem. Polać ciasto polewą czekoladową.