jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto usta Stefana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubione przekładane biszkopciki

Ciasto usta Stefana

Składniki:

Ciasto usta Stefana

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 margaryny (rozpuścić)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag biszkoptów
  • dżem z czarnej porzeczki
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Ciasto usta Stefana
Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników i ciepłą margarynę. Ciastka spodnie skleić dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch wylać ciasto i upiec. Placek wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Na ostygnietym cieście ułożyć masę budyniową. Polać polewą. MASA BUDYNIOWA: Masło rozwiercić z cukrem i dodawać po 1 łyżce śmietany, dobrze utrzeć, dodać zapach.