Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniami 4
Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Następnie przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozkruszyć,wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić,dodać do mąki. Wbić jajko, wymieszać. Wlać do mąki rozczyn, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę okrągłą do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wylepić nim spód i boki formy. Odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotować masę. MASA: Jajka wybić do miski, ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Stopniowo po łyżce dodawać śmietanę do ubitych jajek, wymieszać. Masę wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Włożyć ciasto do piekarnika, piec ok.50 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem.