Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i budyniem
Trzy szklanki mąki i resztę suchych składników miksujemy razem. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz i wyrabiamy aż powstanie coś na wzór żwirku. Następnie dodajemy, jajka, olej, śmietanę i łączymy aż powstanie jednolita masa. Obsypujemy mąką i przykrywamy talerzem aby odpoczęło. Obieramy jabłka i kroimy na ósemki. Ciasto dzielimy na dwie części, ta na spód powinna być trochę większa. Rozwałkowujemy placek pasujący do spodu dużej blachy. Należy pamiętać o obfitym podsypywaniu mąką. Wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao i ciasno układamy jabłka.Gotujemy budyń i dosładzamy według własnego smaku, gorący wylewamy na jabłka. Rozwałkowujemy resztę ciasta i przykrywamy gorący budyń. Lekko dociskamy a wykałaczką robimy kilka dziurek, ab para mogła uchodzić. Wkładamy do zimnego piekarnika ( środkowa półka) i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Po 40 minutach obniżamy ciasto aby dobrze podpiec spód a nie spalić wierzchu. Po 5 min od wyłączenia piekarnika wyjmujemy ciasto, chłodne posypujemy pudrem, oczywiście jeśli zajedzie taka konieczność.