Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam to ciasto, nie wymaga chłodzenia, jest elastyczne i podatne na wszelkie obróbki. A po upieczeniu jest fantastycznie delikatne, kruche i urocze w przekroju.

Ciasto z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami i budyniem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki + 0,5 szklanki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli wanilii
  • 180 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Oraz:
  • 5 -6 dużych jabłek
  • 3 budynie bez cukru takie na 0,5 l mleka
  • cukier do smaku
  • łyżka kakao
  • litr mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i budyniem
Trzy szklanki mąki i resztę suchych składników miksujemy razem. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz i wyrabiamy aż powstanie coś na wzór żwirku. Następnie dodajemy, jajka, olej, śmietanę i łączymy aż powstanie jednolita masa. Obsypujemy mąką i przykrywamy talerzem aby odpoczęło. Obieramy jabłka i kroimy na ósemki. Ciasto dzielimy na dwie części, ta na spód powinna być trochę większa. Rozwałkowujemy placek pasujący do spodu dużej blachy. Należy pamiętać o obfitym podsypywaniu mąką. Wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao i ciasno układamy jabłka.Gotujemy budyń i dosładzamy według własnego smaku, gorący wylewamy na jabłka. Rozwałkowujemy resztę ciasta i przykrywamy gorący budyń. Lekko dociskamy a wykałaczką robimy kilka dziurek, ab para mogła uchodzić. Wkładamy do zimnego piekarnika ( środkowa półka) i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Po 40 minutach obniżamy ciasto aby dobrze podpiec spód a nie spalić wierzchu. Po 5 min od wyłączenia piekarnika wyjmujemy ciasto, chłodne posypujemy pudrem, oczywiście jeśli zajedzie taka konieczność.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Składniki na ciasto miksujemy razem aż zaczną zbijać się w kulę.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, powinny być mniej więcej zbliżonej wielkości.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Jabłka układamy ciasno na spodzie posypanym kakao.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Przerwy między jabłkami wypełnia budyń i robi się ładny wzorek.