Sposób przygotowania:
Ciasto z orzechami i ananasem
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Piec w ok. 45 min. w temp 180 C.
Połowę mleka zagotować z dodatkiem cukru. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtko i wymieszać to z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przez sitko drugą połowę mleka, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ostudzić. Masło rozetrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Plastry ananasa odsączyć z syropu. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na placek wyłożyć krem, na tym ułożyć plastry ananasa, a na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Piec w ok. 45 min. w temp 180 C.
Połowę mleka zagotować z dodatkiem cukru. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtko i wymieszać to z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przez sitko drugą połowę mleka, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ostudzić. Masło rozetrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Plastry ananasa odsączyć z syropu. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na placek wyłożyć krem, na tym ułożyć plastry ananasa, a na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
mycha