Sposób przygotowania:
Cozido Eli-portugalski gulasz z kociołka
Piersi kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.Do mięsa dodać sos chilli kolendra z limonką,bazylię,wymieszać i włożyć do lodówki na noc.Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.Do szynki dodać sos chilli słodki,oregano ,wymieszać i odłożyć do lodówki na noc.Wołowinę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.Do wołowiny dodać sos chilli słodko-ostry,zioła prowansalskie,whiski,wymieszać i odstawić do lodówki na noc.Kiełbasę obrać z osłonek,pokroić w grubsze plastry,dodać sos chilli czosnkowy,wymieszać i wstawić do lodówki na noc.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w grube plastry.Marchewki obrać,umyć i pokroić w grubsze krążki.Obrane cebule pokroić w pół krążki.Czosnek obrać i pokroić w plasterki.Kapustę pokroić w centymetrowe paski.Na dno kociołka wlać olej,włożyć warstwę ziemniaków,oprószyć solą ,wołowinę,oprószyć solą,warstwę cebuli,marchewki,warstwę ziemniaków,kilka plasterków czosnku,oprószyć solą,wieprzowinę,warstwę cebuli,marchewki,ziemniaków,kilka plasterków czosnku,oprószyć solą,kurczaka,warstwę cebuli,marchewki,ziemniaków,kilka plasterków czosnku,oprószyć solą,kiełbasę,kapustę i oprószyć solą i pieprzem.Przykryć kociołek pokrywką i mocno zakręcić.Przygotować nieduże ognisko.Gdy będzie już sporo żaru postawić kociołek na nóżkach nad żarem.Co jakiś czas dokładać trochę drewna.Piec gulasz przez 1.5 godziny na małym ogniu żeby się nie przypalił.Ostrożnie odkręcić i odkryć kociołek,uważać żeby się nie poparzyć parą.Podzielić gulasz na porcje,na talerze.Smacznego!
evita0007